Bản đồ mụn trên mặt cảnh báo các vấn đề sức khỏe của bạn Na Na

 

Mụn ở mũi và môi trên,mụn trứng cá,chăm sóc da,vị trí mọc mụn

Mụn trứng cá xuất hiện trên mặt có thể là dấu hiệu cảnh báo sức khỏe cần đặc biệt lưu ý. Ví dụ như mụn trên má là dấu hiệu cho thấy hệ hô hấp của bạn đang làm việc kém hiệu quả, mụn trên trán cảnh báo các vấn đề về tiêu hóa

 

Mụn ở trán

Mụn ở trán,mụn trứng cá,chăm sóc da,vị trí mọc mụn

Mụn trên trán là một dấu hiệu cho thấy hệ tiêu hóa của bạn đang gặp vấn đề. Lý do có thể là vì bạn ăn quá nhiều chất béo, thực phẩm chế biến sẵn khiến đường ruột phải làm việc quá tải. Một số nguyên nhân khác cũng gây mọc mụn ở trán là bạn đang gặp vấn đề về gan, stress, giấc ngủ không điều độ.

Mụn ở hàm, cằm

Mụn ở hàm, cằm,mụn trứng cá,chăm sóc da,vị trí mọc mụn

Mụn ở hàm, cằm liên quan tới hormone trong cơ thể. Ở phụ nữ, mụn thường mọc khu vực này trước chu kỳ kinh nguyệt khoảng 7-10 ngày. Ở nam giới, mụn mọc khu vực này báo hiệu dư thừa androgen..

Mụn ở vùng 2 bên cạnh khuôn mặt

Mụn ở vùng 2 bên cạnh khuôn mặt,mụn trứng cá,chăm sóc da,vị trí mọc mụn

Rối loạn nội tiết tố cũng là một nguyên nhân gây ra tình trạng mụn mọc ở vùng hai bên cạnh khuôn mặt. Nguyên nhân khác là do lỗ chân lông bị tắc, kích thích do dị ứng mỹ phẩm, sản phẩm chăm sóc tóc.

Mụn trên má

Mụn trên má,mụn trứng cá,chăm sóc da,vị trí mọc mụn

Mụn trên má có thể cảnh báo bạn đang gặp phải các vấn đề về phổi, hê hô hấp làm việc kém hiệu quả. Nguyên nhân khác gây mụn hai bên má là do bạn hấp thu lượng đường quá nhiều. Bạn có thể áp dụng chế độ ăn lành mạnh, nhiều rau xanh và trái cây hơn, hạn chế đường chế biến. Ngoài ra, mụn cũng mọc nhiều trên má vì bạn liên tục áp màn hình điện thoại di động vào má. Đừng quên thường xuyên làm sạch màn hình điện thoại để giảm lượng vi khuẩn gây hại.

Mụn vùng giữa hai lông mày

Mụn vùng giữa hai lông mày,mụn trứng cá,chăm sóc da,vị trí mọc mụn

Nếu bạn mọc nhiều mụn khu vực giữa hai lông mày thì có thể bạn đang gặp phải vấn đề về gan. Gan có rất nhiều chức năng quan trọng và nó đóng một vai trò lớn trong hệ thống tiêu hóa và chuyển hóa năng lượng. Bạn có thể xem lại chế độ ăn hằng ngày của mình, hạn chế ăn thức ăn chứa nhiều dầu mỡ.

Mụn ở mũi và môi trên

Mụn ở mũi và môi trên,mụn trứng cá,chăm sóc da,vị trí mọc mụn

Mụn ở mũi có thể là do bạn ăn quá nhiều thức ăn cay, mặn, nhiều dầu mỡ. Bạn nên cố gắng giảm các loại thực phẩm này. Ngoài ra bạn nên chú ý về sức khỏe tim mạch và huyết áp.

Mụn ở môi trên báo hiệu bạn có thể đang gặp vấn đề về tim, lá lách hoặc phổi.

Nguồn Brightside

Vị trí mụn trên cơ thể tiết lộ bạn đang mắc bệnh gì 

Vị trí mụn trứng cá trên cơ thể hay khuôn mặt bạn có thể nói lên rất nhiều về sức khỏe của bạn, đặc biệt là tình hình những hệ thống bên trong cơ thể.

Các nghiên cứu đã chỉ ra rằng vị trí mụn trứng cá trên cơ thể hay khuôn mặt bạn có thể nói lên rất nhiều về sức khỏe của bạn, đặc biệt là tình hình những hệ thống bên trong cơ thể.

Rất đơn giản để nhận biết, chỉ cần tưởng tượng cơ thể bạn là bản đồ được phân chia theo vùng như hình vẽ dưới đây. Hãy đọc bài viết này để kiểm tra xem bạn có đang mắc bệnh hay gặp những vấn đề tương tự không nhé.

ảnh mụn trứng cá,bị mụn,mụn nhọt

Vị trí 1: Hoóc môn

Nếu bạn có mụn trên cằm và cổ, đó là dấu hiệu tuyến thượng thận bạn đang có vấn đề và một nguyên nhân khác là bạn đã tiêu thụ quá nhiều đường và quá căng thẳng.

Vị trí 2 và 3: Căng thẳng

Mụn trứng cá trên vai cho thấy khả năng miễn dịch của bạn đang bị suy yếu. Hãy giảm tốc độ của cuộc sống lại và tìm thêm thời gian rảnh rỗi để thư giãn nhé.

Vị trí 4: Hệ tiêu hóa

Mụn xuất hiện trên ngực thường là dấu hiệu cho thấy bạn đang tiêu thụ những thực phẩm không lành mạnh hoặc hệ tiêu hóa của bạn đang có vấn đề. Bạn nên ăn những thực phẩm lành mạnh.

Vị trí 5 và 6: Mức độ chất béo

Mụn trứng cá ở khu vực này là dấu hiệu cho thấy bạn đang thiếu vitamin. Thuốc vitamin không được khuyến khích sử dụng trong trường hợp này vì theo một số nghiên cứu, vitamin nhân tạo không có tác dụng tương tự như các loại vitamin tự nhiên. Vì vậy, bạn nên ăn thêm nhiều trái cây và rau quả.

Vị trí 7: Mức độ đường trong máu

Nếu mụn trứng cá xuất hiện ở khu vực dạ dày, đó thường là dấu hiệu bạn đang có lượng đường trong máu cao. Hãy dừng lại việc sử dụng đường, ăn trái cây và rau quả rồi bạn sẽ thấy những mục mụt đáng ghét này sẽ nhanh chóng biến mất.

Vị trí 8: Vệ sinh hay các bệnh lây truyền qua đường tình dục

Mụn trứng cá ở khu vực này là do vệ sinh kém. Nhưng nếu như bạn có mụn kèm theo ngứa thì đó có thể là dấu hiệu của các bệnh lây truyền qua đường tình dục. Bạn phải đi khám bác sĩ ngay nhé.

Vị trí 9 và 10: Vấn đề về da hoặc dị ứng

Nếu bạn có mụn ở khu vực bắp chân, có thể là nguyên nhân của việc cạo hoặc triệt lông. Mụn trên đùi và hông cũng thường là do phản ứng với các chất tẩy rửa và mỹ phẩm bạn sử dụng. Vì vậy, hãy cẩn thận trong việc chọn lựa sản phẩm nhé.

Vị trí 11 và 12: Hệ tiêu hóa và hệ thần kinh

ảnh mụn trứng cá,bị mụn,mụn nhọt

Theo các nghiên cứu, mụn ở những vị trí này là do chế độ ăn uống không lành mạnh và bạn đang ăn những thực phẩm có nhiều calo.. Ngoài ra, nó còn là dấu hiệu của việc ngủ không đủ giấc và não của bạn đang bị quá tải.

Vị trí 13 và 14: Hệ tiêu hóa có vấn đề

Nếu bạn có mụn ở vị trí này, đó chính là dấu hiệu bạn đang tiêu thụ quá nhiều thực phẩm không lành mạnh hay thậm chí hệ tiêu hóa của bạn đang có vấn đề.

Da của chúng ta đang có những biểu hiện sớm để thông báo cho chúng ta các điều kiện bên trong cơ thể. Vì vậy, thời gian tới các bạn hãy cẩn thận và chú ý đến những dấu hiệu này nhé. Chúc các bạn luôn sống vui vẻ và khỏe mạnh.

Nếu bài viết hữu ích với bạn, hãy chia sẻ với mọi người nhé.

Nguồn: thebesthealthyhabits.com

Dịch: Ngọc Hà – Ohay TV

What Does Acne Reveal About Your Health? | Acne Face Map

what does acne reveal about your health

Many times we try to treat our acne by using topical spot treatments, but these products only provide temporary relief. Sometimes what our acne is telling us is that it is caused by internal health issues which we need to address.

Acne is an infection under our skin that gets inflamed by our immune system. Knowing the reasons why we get acne on the outside can help us fix what is going on inside our bodies.

Acne Face Map | What is Your Acne Telling You?

acne face map

Face mapping or “face reading” combines old techniques from Ayurvedic and Chinese medicine as well as new dermatological techniques to explain the underlying causes of acne. In Chinese it is called “Mien Shaing” which translates to “reading the face”. Because some areas of our face and body do not have correlating medical evidence to show a connection with Chinese acne face maps, some information from these maps have been left out. If we are having internal issues within the organs in our body they often show up as inflammation in the form of skin issues on our face and body. This inflammation can be in the form of acne, dry skin, discoloration, and various different rashes. Face maps for acne can be helpful for males and females.

Zone 1 & 2 : Upper and Lower Forehead

Associated with: Lifestyle

Most forehead pimples and acne on temples may be bacterial and may indicate that we are eating an unhealthy diet, not getting enough sleep, or have poor hygiene. Some pimple face maps show a correlation between the forehead and liver functioning, but because there is no scientific proof to actually connect this part of the T-zone it has not been added to the face map. Our behaviors, specifically how people are prone to touching their T-zone as shown in one study (1), are a more likely cause of this acne.

How can we prevent forehead acne?

  • Drink plenty of water to detox our body and keep toxins and waste from building up.
  • Reduce our soda, sugar, and high-glycemic carbohydrate intake.
  • Take a shower right after a workout.
  • Wash hair, hats, bandanas, headbands, and any type of head gear.

Zone 3: Between the Eyebrows

Associated with: liver

This area can indicate that we are drinking too much alcohol, eating a diet too high in trans fat, or that we have a food allergy.

Many people experience acne in this spot of their face due to certain foods they eat. Some doctors will argue that diet has little effect on acne, but there are studies showing there is a correlation between acne and dietSome trans fats for example have negative effects which reduce the amounts of essential fats in our body which hurts our overall health showing up on our skin.

An example showing a correlation between the liver and this region of the body is that a side effect of liver problems is shown through a yellowing of the eyes called “jaundice.”

Between the eyes is also part of your T-Zone which is the center of your face including your forehead, nose, and chin; these spots usually tend to be oiler than other parts of the face. As with forehead acne, between our eyebrows is an area that is prone to lifestyle decisions when we do not clean our skin properly or have sweaty hair in our face.

Zone 4: Under and Around the Eyes

dark circles under eye

Associated with: kidneys and liver

Small bumps that look like pimples are common around the eyes including milia, xanthelasma, syringoma which occur from clogged pores, high levels of fat in the bloodstream, and excess growth of sweat glands.

Lupus patients with diminished kidney function for example are more likely to have these acne like formations called milia under their eyes (2). Milia are often mistaken for acne from their similar appearance; they differ in that they have a small white appearance that cannot be popped like a zit can.

If you have dark circles under your eyes this could indicate that you are dehydrated. Ways to avoid dehydration include avoiding diuretics which flush water out of our system, drinking too much water which lowers sodium levels, and being sure to drink enough water in general.

Zone 5: Nose

Associated with: heart

The nose is possibly associated with issues concerning the heart, specifically high blood pressure. Evidence of this possibly being true is shown in one study that showed a correlation between nose bleeds and heart attacks (3).

Folate, Vitamin B6, and B12 are three of the B vitamins that we should include in our diet as they are known for having positive effects on our heart health like reducing heart disease and stroke. These vitamins help reduce levels of homocysteine which is a type of an amino acid in our blood.

Folate from natural food sources like spinach, broccoli, and cauliflower are also excellent to consume for heart health as well for skin health as these foods help fight acne by eliminating toxins from our body (4).

The nose can get extremely oily and is prone to breakouts. Many of us also have a habit of touching our nose with our hands which can spread oil and bacteria which can clog our pores.

Zone 6: Ears

Associated with: kidneys

Our ears also share a connection to our kidneys which is shown in a type of ringing in the ears named Tinnitus which is caused by weakened kidneys (5). Long term high blood pressure is a common cause of kidney disfunction; high blood pressure negatively effects kidney functioning as it weakens the kidney’s filtering mechanism.

The ears can also indicate that we are not drinking enough water. Dehydration can be caused by a diuretic such as prescription and OTC drugs such as coffee, alcohol, and water pills. A lack of hydration has other side effects within the body other than effects on our skin including raised blood pressure, fatigue, high cholesterol, digestive disorders, and allergies.

Zone 7: Cheeks

Associated with: respiratory system

If you are a smoker you may develop acne as smoking can deprive oxygen to the skin. This is not the case for all smokers, but studies have shown that smoking may cause acne (6).

The cheeks can also be affected by acne rosacea which is caused by dilated blood vessels in the skin giving a red and flushed appearance. Smoking, spicy foods, and extreme weather can make rosacea worse. Rosacea can also be characterized by tiny dots that look like pimples on the cheeks that won’t go away. Unfortunately rosacea does not go away, but there are natural and prescription ways to suppress it.

Our cheeks are also affected by acne as this is the spot where make-up, oily creams, and cosmetics are applied. Many cases of cheek acne are caused by not removing make-up or not changing our pillowcases which harbor germs and bacteria which are a few ways how to get rid of acne on cheeks.

Zone 8: Sides of Chin

Associated with: reproductive organs

Acne on the sides of the chin indicate a hormonal imbalance in our body. These hormonal changes can be caused by puberty, menstrual cycles, menopause, and sometimes PCOS (Polycystic Ovary Syndrome). Drugs that cause hormonal imbalance include hormonally involved drugs such as birth control for women and testosterone injections for men.

Hormone fluctuations can also be caused by diet (specifically sugar and high-glycemic carbohydrate intake) as well as a lack of sleep and stress. This leads to an increase in oil (sebum) production from our skin which can lead to these infections of the hair follicle below our skin.

If you want to know how to get rid of chin acne, some easy ways to start are by decreasing your carbohydrate and sugar intake, practicing good hygiene, and getting plenty of sleep.

Zone 9: Bottom of Chin

Associated with: stomach

Pimples on the jawline and bottom of our chin can indicate that we are experiencing issues with our digestive system like constant gas, bloating, and irregular bowel movements (sounds gross but it happens!). Numerous digestive conditions are known to give issues in and near this area of the face as shown in this study.

To reduce these symptoms for chin acne treatment it is helpful to take a fiber supplement after meals either in capsule or powder form to improve digestion. Fiber can also aid in weight loss as it helps stabilize our blood sugar levels as well as keeping us full after our meals so we do not over-eat.

 

I Get Body Acne Too, What Is It Telling Me?

Body Acne Map

body acne map

Just as we use an acne face map for figuring out what issues are giving us breakouts on our face, we can use body mapping to figure out what issues are making us break out on our body as well.

Pimples on our body can be in numerous places including the scalp, neck, back, chest, arms, torso, butt, groin, and between our legs and thighs.

Zone 1: Neck

Associated with: hormones

Neck acne may indicate hormonal imbalances in our body which can be seen for example in menopausal women.

Other reasons for breakouts in this area may be caused by irritation from hair products, shirts with tight collars, and sweating.

Zone 2 & 3: Shoulders

Associated with: hormones 

Shoulder blemishes may mean that we are dealing with hormonal acne which is commonly seen in men looking to bulk up by taking anabolic steroids.

Another reason not associated with hormones that people get shoulder acne is from a combination of sweating and handbag/backpack straps which cause friction against our skin.

Zone 4: Chest

chest acne

Associated with: Liver and digestive system

Our digestive system controls the levels of good and harmful bacteria in our body which may cause skin irritations, including on our chest. We can help strengthen the positive effects of the good bacteria (flora) by taking over the counter probiotic supplements.

People with severely weakened liver function such as jaundice are known to also experience a rash on their chest (7) in some instances which may show a correlation between the liver and chest.

Pimples on this part of the body are most commonly caused by either tight clothing that is not breathable or different types of body wash and soaps that we use. Chest acne can also be caused by a fungal infection or allergies.

If you have ruled these causes out then these breakouts may be caused by a poor diet including excess sugar and bad carbohydrate consumption (cereal, bread, desserts).

Zone 5 & 6: Arms

Associated with: vitamin levels

Pimples on our arms occur usually because of overactive oil glands which produce too much sebum and infect our hair follicles as well as clog our pores (8).

We also may be experiencing something called keratosis pilaris which are tiny pimple-like bumps and small rough patches on our arms. Keratosis pilaris occurs when we have an excess of keratin build up which is a substance that protects our skin from harmful substances. They do not hurt or itch but can be hard to get rid of and while it is not acne many people can mistaken it for pimples.

Usually this skin condition is a sign of vitamin A, D, and K2 deficiency so it is important to incorporate these vitamins into our diet and supplement them as well. These small red bumps that resemble acne on our arms can also be a sign that our bodies are having difficulty digesting gluten. Gluten is a type of amino acid found in most breads that can cause havoc for those who have a sensitivity to gluten or celiac’s disease.

Zone 7: Stomach

Associated with: lifestyle

Breakouts on the stomach are rare because of a lack of oil glands in this area, but can be caused by tight fitting clothes and fabrics that may irritate the skin.

If you exercise or sweat a lot you can experience breakouts especially if you shave your stomach as the hair follicles are more prone to getting clogged with dead skin cells and bacteria.

Zone 8: Groin & Crotch

Associated with: hygiene, shaving, STDs (sexually transmitted diseases)

This area of the body is the most susceptible to moisture and warmth which can make acne here prevalent as that is how bacteria thrives. It is important to make sure to keep good hygiene by showering daily and changing your clothes.

Tiny pimples may arise after shaving or waxing in this area especially if we use an old razor or regular soap. Try to use a good razor and use soap that is specially designed for shaving.

If these bumps do not show improvement within 4-5 days then it may be possible that it is some type of STD. You can tell the difference between STDs and acne as STDs are characterized by bumps that are itchy and pus-filled (9).

Zone 9 & 10 – Thigh and Legs

Associated with: Sensitive skin

According to some doctors, thigh and leg acne is more likely to be caused by external factors (10) as opposed to internal factors which are more likely to effect the face.

Creams and body lotions can irritate the skin and cause skin sensitivities like acne in some people. Irritating types of clothing for this area of the body include pants and shorts that don’t allow their legs to breathe. Examples of this include leggings and tight fitting jeans, especially when worn in warmer climates.

Shaving can also cause ingrown hairs which cause blemishes like acne in that they are red and bumpy.

Zone 11 & 12 – Shoulders, Upper, and Lower Back

back acne

Associated with: hormones 

Steroid users looking to bulk up and improve performance take these synthetic hormones which cause hormonal fluctuations from increased testosterone and estrogen that are well known for giving someone zits on their upper back region.

Breakouts on this part of the body are also called “backne”.This can be caused by sweating, not showering after exercising, and body lotions that clog pores and irritation from body soap.

Many times these pimples are brought on by acne mechanica as well which is acne that is caused by friction between the skin and sweaty clothes, headbands, or hats. This type of breakout is common amongst sport players and is often called “sport induced acne”.

Zone 13: Buttocks

Associated with: digestive system

The buttocks are another region that may possibly be effected by autoimmune issues such as gluten consumption resulting in acne like bumps.

Hidradenitis Suppurativa or HS is an autoimmune issue that causes breakouts of boils on different parts of the body including the buttocks and takes at least two months to go away.

Our butt is also of course susceptible to acne from tight fitting clothes and unsanitary conditions.

Make sure to keep your body and clothes clean and decide what type of diet you should be eating for proper skin care.

So Are Acne Face Maps and Body Acne Charts Legit?

Keep in mind that face and body mapping is only somewhat backed by scientific evidence as referenced at the end of this article and is more of a general guideline that may not apply to everyone as people have individual sensitivities.

It is also important to mention that although cheek acne for example is correlated with hormonal acne, correlation does not necessarily mean causation as acne can come from other origins.

An example of this can be shown in how someone can get hormonal acne on their chin, while others get it in between their eyes. Acne that appears on our face and body still does though indicate that there is an imbalance in our bodies that we need to address.

How Can Someone Fix These Issues?

We must address our acne both internally and externally to reduce the amount of breakouts on our face and body. This means that just topically attacking this issue will not bring the best results possible as living an all around healthful life is necessary to have the best possible skin.

No matter where acne is on our face or body we should always be drinking enough water, eating a healthy diet, getting enough sleep, and have good hygiene. These things are common sense but are often overlooked even though they can make a big difference in the appearance of our skin.

Hormones and other internal issues can be a little trickier to combat as women especially are affected more by hormones than men as they have to deal with menstrual cycles, menopause, and pregnancy.

Men who take testosterone boosting drugs and supplements like steroids and prohormones also cause a hormonal imbalance as when testosterone is raised it causes androgenic effects such as oily skin and hair growth.

Interestingly, testosterone converts into estrogen in our bodies which means raising our testosterone levels also causes an imbalance in estrogen levels which is why men can grow breasts when taking anabolic steroids. When boys reach puberty they also have a similar hormonal imbalance as when older men take steroids which is why they are known to suffer from acne.

How Long Does it Take to Change Hormones, Diet, and Lifestyle?

These changes will not happen over night because that is obviously unrealistic. Changing our habits to improve our body takes time and we should not get discouraged.

confucius quotes

It may be best to start changing little things one at a time for optimal success. For example, substitute one unhealthy snack for a healthy one or start going to bed a little earlier.

You could also start every day with yoga, stretching, or schedule in some time for a 10-30 minute brisk walk as exercising reduces the possibility of breakouts as well. Exercise helps to increase circulation in our body and deliver oxygen to our skin cells.

These small changes can be beneficial in the long-term for having healthy skin and a healthy body..

It can also be beneficial to see a doctor to test you for other causes of internal issues by getting tested for issues such as allergies and for toxins such as heavy metals.

When Should I Try Different Treatments?

alternative treatments acne

SUPPLEMENTS

Many people do not receive enough essential nutrients through their diet which is why it may be a good idea to supplement with them.

The most important over the counter acne supplements to take are fish oil, vitamins, probiotics, and a greens supplement. You will get all of your important vitamins, amino acids, nutrients, and essential fats which are necessary for healthy immune system.

They may also help control hormones, inflammation, redness, and skin elasticity.

TOPICAL TREATMENTS

Although topical treatments are not a long-term solution for getting rid of acne they can definitely provide temporary relief especially for minor breakouts.

Treatments like benzoyl peroxide, salicylic acid, and tea tree oil help to kill existing bacteria that is associated with acne.These treatments can help reduce inflammation and redness in existing blemishes as well.

FACE WASH

The type of face wash you choose can either help or hurt your skin. It is best to choose a wash that does not contain oil or fragrance as these ingredients can aggravate our skin..

Exfoliating face washes are beneficial for getting rid of dirt and dead skin, but be aware of the ingredients as microbeads can cause damage to the skin when used too roughly. These tiny beads are actually made out of plastic and have been shown to cause damage to marine life.

Should I See a Doctor?

Sometimes we need to seek professional help when all other options have been exhausted. A dermatologist can be very helpful in prescribing the best medication pills and topical treatments for your specific breakout and skin type.

Acne medications are usually antibiotics which can work temporarily, but after a while our body builds up a resistance to them as they may not be as effective.

While some people have great success with these medications they may come with negative side effects like extremely dry skin, dry mouth, rash, and dizziness.

A doctor may even prescribe birth control pills for women if their acne is really bad to help control their hormones.

When Will I Start To See My Acne Clear Up?

If you take care of your body day in and day out by following a good skin care routine, drinking plenty of water and eating healthy foods like vegetables, protein, and carbs containing fiber (low-glycemic) then you may see a change in existing breakouts as well as the amount of breakouts you get.

Diet is the most important factor as certain foods contain essential nutrients and vitamins which can help aid in reducing inflammation, redness, and help improve skin elasticity.

By using supplements as directed we can improve certain vitamin deficiencies which will also help our acne clear up more quickly.

Leave a Reply